Президентът на Франция Еманюел Макрон смята, че може да се постигне

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон смята, че може да се постигне
Коментари Харесай

Макрон и Зеленски искат съживяване на преговорите в Нормандската четворка

Президентът на Франция Еманюел Макрон счита, че може да се реализира напредък по деескалацията на обстановката към Украйна и Русия, както и да се приложат " съответни, на практика решения " за понижаване на напрежението сред Москва и Запада.

На конференция в Киев след срещата си с президента на Украйна Володимир Зеленски той изрази оптимизъм за осъществяването на споразумението от Минск.

Макрон съобщи, че и Зеленски, и президентът на Русия Владимир Путин, са удостоверили желанието си за осъществяване на договореностите за Източна Украйна, реализирани с посредничеството на Франция и Германия.

" Сега имаме опция да реализираме прогрес в тези договаряния " сред Русия и Украйна, увери Макрон.

Зеленски от своя страна изрази вяра, че в близко време ще се проведат договаряния в рамките на Нормандския формат, включващ Украйна, Русия, Германия и Франция.

" Именно мирният развой беше един от основните въпроси на днешните не диалози. Очакваме в най-скоро време, според договореностите, реализирани на Парижката среща още през декември 2019 година, да успеем да проведем идващите договаряния на водачите от Нормандската четворка. " - означи той.

Същевременно Зеленски акцентира, че ще повярва в откритостта на желанията на Путин за деескалация единствено в случай че думите му бъдат подкрепени с съответни стъпки.

Във връзка с настояването на Путин Украйна да не бъде одобрявана в НАТО, Макрон увери, че НАТО няма да се откаже от политиката на отворените врати и приемането нови страни в Алианса.

Той опроверга изказванията, появили се в медийни изявления, че е приказвал с Путин за " финландизация на Украйна " - т.е. налагането на безпристрастен статут на страната като вероятен излаз от сегашната обстановка.

При визитата в Киев на френската делегация, водена от Макрон, двете страни подписаха пет двустранни документа в сферата на сигурността, защитата, стопанската система.

Френската страна заяви, че ще даде на Украйна 1.2 милиарда евро програмно финансиране, което може да се употребява за съответни планове за развиване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР